Project Gallery

Barn Conversion

Everything had to be done from scratch, structural pillars in the stable underneath, wiring, plumbing, pouring a cement floor, underfloor heating, building interior walls, installing Velux windows and, finally, tiling. More photos ...

18th Century House

The client wanted to place the kitchen on the back wall but a stone half wall would first need to be removed. To complicate matters for installing plumbing and cabinetry, the water meter was in the way. More photos ...

Lake House Kitchen 

The objective was to create a stylish kitchen and utility area with generous storage, which lent itself to open-plan living.
More photos ...



Barn Conversion

Objective: To sensitively convert a three storey ancient barn into a two storey, 2 bedroom/2 bathroom upscale holiday let.

Summary:
Everything had to be done from scratch, structural pillars in the stable underneath, wiring, plumbing, pouring a cement floor, underfloor heating, building interior walls, installing Velux windows and, finally, tiling. Openings in 90cm thick walls were made to accommodate double French doors leading on to a wooden deck. Five more single French doors orientated the barn towards the country views. Then there was the septic tank to install which led to having to fence off the land to stop the cattle from damaging the buried pipes. Compromises had to be made in terms of showcasing the old beams vs. extra insulation in the ceiling. Extra wide door widths in the downstairs bedroom and bathroom and a wide walk-in shower were installed to allow for wheelchair access on the ground floor. As the budget was tight, once the barn was finished, Deborah cleverly used a combination of inexpensive Ikea items combined with some old treasures from the barn and local shops to create the chic clean farmhouse style.

Additional photos below



18th Century House

Objective: To create a new kitchen for a beautiful old stone house with limited space due to a half wall, an awkwardly placed water meter and staircase.

Summary: The client wanted to place the kitchen on the back wall but a stone half wall would first need to be removed. To complicate matters for installing plumbing and cabinetry, the water meter was in the way. To avoid the expensive and extensive work of moving it, Atelier Corrèze came up with a design that allowed the kitchen to be built around it, effectively hiding it from view yet still accessible for meter readings. Together with the client, Deborah sourced streamlined, matte charcoal grey cabinets with no handles for a masculine look to match the taste and personality of the owner. The client had also chosen a vintage-style Schneider refrigerator which was key to the design and colour scheme. The doors, however, opened only in one direction so the refrigerator had to be repositioned at the opposite end of the kitchen closer to the “cantou” and woodburner than planned. Although a small in-line kitchen, Atelier Corrèze was able to design space for a full size dishwasher and oven, making the kitchen highly functional. Signature tiles on the backsplash and light grey farmhouse-style tiles on the floor completed the look. The result is a subtle blend of modern and retro to perfectly balance and compliment the character of the home and its owner. 

Additional photos below



Lake House Kitchen

Objective: To create a stylish kitchen and utility area with generous storage.

Summary: Deborah suggested switching the existing kitchen into the main room and making the hallway into a utility area. She felt that the kitchen was best placed on the rear wall but, with a small open plan living space, the client wanted the kitchen to be elegant and not to dominate the room. The client’s husband preferred drawers to cupboards so, after discussing styles, the client opted for a white shaker kitchen with drawers and pulls and a stylish “apothecary look” evolved. This also provided a great deal of storage space. A kitchen window that was too low and would interfere with the counter top was replaced and no upper cabinets were installed, allowing the client to display art work acquired during their travels and ensuring the kitchen blended into the living area. The colour palette was white with grey-beige walls. The client chose character tiles in a complementary mushroom colour with a motif to add texture and interest. The ceiling and beams were painted white and, as it was impossible to install recessed spot lights, the client sourced attractive modern lighting that could be affixed to the beams. The result is an attractive new laundry and storage area in the hallway and a revamped open-plan living area with a functional and elegant kitchen that contributes to the urban farmhouse style of this charming house on the lake.

Additional photos below

© Copyright 2022 - All Rights Reserved